Béjart Ballet Lausanne

Ballet For Life

Vanaf do 08.05.2025

Naar aanleiding van hun succesvolle passage in 2023 in de Stadsschouwburg in Antwerpen met 3 uitverkochte shows en bijna 8.000 toeschouwers, kondigt het Béjart Ballet Lausanne zijn terugkeer naar Antwerpen aan in 2025 met het uitzonderlijke 'Ballet For Life'.

Gebracht op de muziek van Queen en Mozart en met kostuums gecreërd door Gianni Versace, is ‘Ballet For Life’ één van de populairste balletten van Maurice Béjart. Na de première in Lausanne in 1996, met Gregor Metzeger en Gil Roman in de hoofdrollen, werd het ballet in 1997 opgevoerd in het Théâtre van Chaillot in Parijs met Queen en Elton John op het podium. 

De choreograaf hoefde niet te zoeken naar een idee voor ‘Ballet For Life’, het was een evidentie:  Hij hield van de muziek van Queen die hij in de jaren tachtig ontdekte. Toen hij ontdekte dat zowel Freddie Mercury als Jorge Donn, een iconisch danser van Béjart, beiden op 45-jarige leeftijd aan AIDS waren overleden, wilde hij met dit ballet een eerbetoon aan hen beiden brengen. "Het wordt echter geen ballet over AIDS", besloot Béjart, "maar over mensen die jong gestorven zijn". Op de muziek van Queen en Mozart en in een choreografie van Maurice Béjart brengen de 40 dansers, gekostumeerd door Gianni Versace, een ontroerend ballet dat gaat over jeugdigheid en hoop.

Iets meer dan dertig jaar geleden, tussen Berlioz verrassende muziek afgewisseld met bombardementen en het geluid van machinegeweren, riep een onconventionele broeder Lawrence tegen Jorge Donn en Hitomi Asakawa: "Make love, not war!".

Vandaag antwoordt Gil Roman, die ongeveer even oud is als de creatie van mijn ‘Romeo en Julia’, omringd door dansers die dit ballet nog nooit gezien hebben: "Je zei dat we liefde moesten maken, geen oorlog. We hebben de liefde bedreven. Maar waarom voert de liefde dan oorlog tegen ons?"

Een kreet van de jeugd, voor wie het probleem van de dood door de liefde bovenop de vele oorlogen komt die in de wereld sinds het zogenaamde einde van de laatste wereldoorlog nooit zijn opgehouden. Bovenal zijn mijn balletten ontmoetingen: Met muziek, met het leven, met de dood, met de liefde... met allen, wier leven en werken een vernieuwing in mij vinden. Bovendien wordt de danser die ik niet langer ben telkens gereïncarneerd door de dansers die deze vroegere zelf alleen maar overtreffen.

Een liefdesaffaire met de muziek van Queen. Uitvinding, geweld, humor, liefde: Het zit allemaal bevat in dit ballet. Ik hou van de groep. Ze inspireren me en leiden me, soms naar dit niemandsland waar we ooit allemaal heen zullen gaan en waar Freddie Mercury ongetwijfeld een duet op de piano speelt met Mozart.

Een ballet over jeugd en hoop, zo hopeloos en optimistisch als ze zijn. Ondanks alles geloof ik dat "the show must go on", zoals Queen het in een van hun liedjes verwoordde.

Vanaf do 08.05.2025Timing volgt

Tickets

  • Officiële tickets
  • Veilig betalen

Aan de kassa betaal je 2 euro extra servicekosten.
OrganisatorGracia Live

Schrijf je in en ontvang onze nieuwsbrief