https://content-eu-8.content-cms.com/12becebc-ce88-4f3c-844b-fed0588ae8fb/dxdam/f0/f0a35139-82c1-400e-827f-23ca04c9d0d0/robin-hood-en-ik-news-1440x450.jpg

Sprookjesmusical 'Robin Hood & Ik' schuwt geen taboes (review)

Published on Thu 14.10.2021

Robin Hood & Ik, de nieuwste sprookjesmusical van Deep Bridge ging afgelopen weekend in première in Capitole Gent. Ook wij waren erbij om te kijken, maar vooral te genieten. Want dat is wat we hebben gedaan, genoten, en dat maar liefst 80 minuten. Een oprechte dank aan de cast en regisseur daarvoor.

Het begint allemaal met Sander Gillis. Geen rasechte musicalacteur, maar wel iemand die we liefst nog veel terugzien op het podium. Als Friar Tuck, Frère Tuck of gewoonweg Broeder Tuck doet hij je lachen, gieren en brullen tegelijkertijd met zijn flauwe mopjes en aanstekelijke lach. Overduidelijk dat Sander van de aandacht geniet en dat straalt hij ook zo uit naar het publiek.

Op het moment dat het komisch duo Laurenz Hoorelbeke en Jasmine Jaspers - aka Floris en Frida en soms aka Jan Zonder Land en Sheriffin van Nottingham - het podium opstormen klinkt een oorverdovend applaus.

Deze twee topacteurs stralen door hun geweldige connectie en samenspel een bepaalde energie af op het publiek. Je wordt dankzij hen echt een deel van het geheel. De hele voorstelling lang zit je ongeduldig op je stoel te wachten tot één van de twee iets doet waardoor je plat gaat van het lachen.

Way to go, Deep Bridge!

Maar de meest onverwachte en tegelijk ook vernieuwende insteek van regisseur Stany Crets kwam heel onverwacht. De Sheriffin van Nottingham wil trouwen met Marianneke. Het hele verhaal lang heeft niemand - maar dan ook werkelijk niemand op het podium - daar vreemd over gedaan. Voilà, eindelijk een sprookjesmusical waarin LGBTQ+ personages geen taboe meer zijn! Way to go, Deep Bridge!

Over naar de tweede briljante insteek van Stany Crets en Co. Weg met smartphones, weg met computers, weg van die schermen die je naar binnen lokken .. Hallo aan de enorme collectie aan boeken waarover deze wereld beschikt. Robin Hood en zijn vrienden komen pas tot leven als hun boek wordt gelezen. Gelukkig is er dus een slimme studente die liever leest dan thuis te zitten met haar schermverslaafde ouders. Hallelujah! Kinderen, neem een voorbeeld en lees wat sprookjesboeken. Wie weet komen de sprookjes dan ook echt tot leven.

Aaron De Veene zet topprestatie neer

Wat we daarna nog hebben gezien, is niet het afgelikte clichéverhaal (alhoewel een beetje cliché mag wel) dat we kennen. Dankzij Jessy zit er een bepaalde ‘schwung’ in het verhaal die je ogen vastlijmen aan het podium.

De derde keuze van Stany is het doordachte personage van Robin Hood zelf. Het ego en rotverwende karakter van Robin is zo overduidelijk dat het gewoon grappig wordt, maar soms ook heel herkenbaar voor ouders! En om zijn ego en mannelijkheid te bewijzen kan een scheet- en boerwedstrijd niet ontbreken. Desalniettemin zet Aaron De Veene een topprestatie neer.

Aangenaam verrast waren we door de doordachte choreografie van Helle Vanderheyden. Normaal iemand die vooral op het podium staat, maar met deze musical bewijst ze dat ze ook naast het podium een rol van belang kan spelen. Het is honderd procent duidelijk, maar we willen het toch nog eens benadrukken: we love Helle!

Maar vooral we love Robin Hood & Ik! Dus weet je niet wat te doen op 23, 29, 30 of 31 oktober? Trek naar Trixxo Theater Hasselt of Stadsschouwburg Antwerpen en laat je verrassen door de sprookjeswereld van Deep Bridge.

'Robin Hood & Ik' speelt nog in Trixxo Theater Hasselt en Stadsschouwburg Antwerpen.