Afficher ce site en français | View this website in English

Pique Dame

Dit evenement is afgelopen.

Info over veiligheid – timing – mobiliteit: zie Timing onder Kalender

De operaklassieker ‘Pique Dame’ (‘Schoppenvrouw’) is al sinds de wereldpremière in 1890 in Sint-Petersburg een publiekssucces. Pjotr Tsjaikovski componeerde deze meeslepende opera in een periode waarin hij enorm met zichzelf overhoop lag. Het is één van zijn meest persoonlijke opera’s, gebaseerd op het gelijknamige verhaal van Alexandr Poesjkin over goklust en noodlottige liefde, obsessie en melancholie. In dit aangrijpende verhaal borrelen dan ook duidelijk Tsjaikovski’s verborgen verlangens op. Zijn opgekropte gevoelens, zijn geheime homoseksualiteit uiten zich in de passionele muziek. In ‘Pique Dame’ legt Tsjaikovski zijn ziel op tafel.

In ‘Pique Dame’ leidt de gokverslaving van een legerofficier tot zijn ondergang – in het spel, in de liefde én in het leven. De opera legde, tot grote schok van velen, een zwarte kant van de beschaafde elite bloot en laat zien hoe een obsessief verlangen naar rijkdom kan leiden tot de fatale ondergang van een man.

Het libretto voor de opera is van de hand van Modest Tsjaikovski, de broer van de componist. Tsjaikovski componeerde het werk in een tijdsbestek van anderhalve maand in Florence.

Het verhaal

De Duitse officier Hermann is tot over zijn oren verliefd op een onbekende dame. Tot hij op een dag te weten komt dat zijn geliefde, die Lisa blijkt te heten, de kleindochter is van de oude gravin én sinds kort ook de verloofde van vorst Jeletzki.

Hermann realiseert zich dat hij geld nodig heeft om een dame van Lisa’s maatschappelijke niveau het hof te kunnen maken. Hermann raakt bijgevolg geobsedeerd wanneer hij het gerucht hoort dat de oude gravin het mysterieuze geheim van de ‘drie kaarten’ kent, een formule waarmee je nooit zou kunnen verliezen bij het kaartspel. Hij moet en zal dat geheim te weten komen om zo voldoende geld bij elkaar te gokken. Verblind door zijn obsessieve zoektocht verliest hij echter zijn oorspronkelijke doel uit het oog en loopt hij zijn eigen ondergang tegemoet.

Kaarten kosten 34, 44, 54, 64 en 74 euro.

Kalender

zo 25.03.2018

Deuren - aan te kondigen
Aanvang - aan te kondigen

Stadsschouwburg Antwerpen

Bovenvermelde ticketverkoper is een officieel verkoopkanaal. Let op voor malafide ticketverkopers. Meer informatie op I Love My Ticket

Ticketprijzen van nieuw toegevoegde events.
In de recente ticketprijzen zijn de kosten voor online betaling, de servicekosten en de kosten voor bezorging van elektronische tickets inbegrepen.
Meer weten?

"Pique Dame" wordt georganiseerd door Music Hall TS