Afficher ce site en français | View this website in English

Het Grootste Zwanenmeer ter Wereld door het Shanghai Ballet

Dit evenement is afgelopen.

Het Grootste Zwanenmeer ter Wereld komt voor het eerst in de versie van topchoreograaf Derek Deane naar Antwerpen.

Dit wordt zeker hét balletfeest van 2017. Na een succesvolle, korte tournee vorig jaar in Nederland zal Het Grootste Zwanenmeer ter Wereld dit jaar opnieuw zijn vleugels uitslaan en op 6, 7 en 8 oktober te zien zijn in Stadsschouwburg Antwerpen.

Vorig jaar werd deze voorstelling van de Engelse topchoreograaf Derek Deane en het Shanghai Ballet juichend ontvangen door pers en publiek. De voorstelling maakte met 48 zwanen, twee tot driemaal zoveel als normaal, de slogan “met meer zwanen dan men kan tellen” waar. Maar daarbij werd ook de kwaliteit geprezen. De Nederlandse Volkskrant beloonde de voorstelling met 4 sterren en schreef onder meer: “Choreograaf Derek Deane, een Britse rot in het vak, creëert een adembenemend gevarieerd geometrisch vormenspel: een zwanenzee!” Verder jubelde men: “Emotioneel … pure lyriek …virtuoos … bijzonder”. En een eerdere voorstelling van dit concept werd beloond met de kreet: “Dit is het Zwanenmeer zoals het moet zijn, maar zoals men het zelden ziet.”

Bij dit Grootste Zwanenmeer ter Wereld gaat groot echter samen met hoge kwaliteit. Deze productie is een initiatief van Stardust Theatre, die de Engelse topchoreograaf Derek Deane opdracht gaf zijn prachtige (ook in Londen bejubelde) versie van het Zwanenmeer in te studeren met het Shanghai Ballet. Zo was zijn Zwanenmeer onder andere te zien in The Royal Albert Hall.

“Ik ben door Stardust gevraagd om met het Shanghai Ballet een grote theaterversie te creëren. Omdat ik een vertaalslag moest maken van een halproductie naar een toneelversie vereiste dit heel veel inventiviteit in de choreografie, maar het resultaat is werkelijk schitterend! Het is veel ontroerender en poëtischer dan ik ooit had gedacht. Het zijn als het ware grote schilderijen van Degas, waarbij de verstilde “tableaus” telkens weer tot leven worden gewekt!”, zegt Derek, die op verzoek van Stardust wekenlang in Shanghai is geweest om met het 100-koppige gezelschap zijn versie van dit Grootste Zwanenmeer in te studeren.

Wat Derek Deane bereikt heeft met de 48 Chinese ballerina’s is van een betoverende magie. Zonder de authenticiteit van Het Zwanenmeer aan te tasten voegt zijn adembenemende choreografie een prachtig hoofdstuk toe aan deze balletklassieker. De beeldschone Chinese ballerina’s vormen een betoverend, homogeen geheel, dat in uitstraling en perfectie niet onderdoet voor het Bolsjoi of Mariinski Ballet of The Royal Ballet in Londen.

Derek Deane: “Dat was ook mijn grote leerschool. Als solist stond ik op de planken met Rudolf Nureyev en Margot Fonteyn. Ik werkte er in de gouden jaren met choreografen als Sir Frederick Ashton en Kenneth MacMillan. Al die ervaringen uit die tijd heb ik ook kunnen gebruiken in deze versie van Het Grootste Zwanenmeer!”

Derek Deanes belangrijkste uitdaging was, zegt hij, om de Chinese danseressen en dansers hun emoties te laten uiten en hun dans te verenigen met de muziek van Tsjaikovski. “Muziek is de basis van alles bij klassiek ballet. Als dat samengaat ontstaat er een magie die ontroert en je hart raakt.”

Dit jaar keert dit indrukwekkende en wonderschone balletepos terug naar Nederland en België. China toont hiermee aan dat het ook op het gebied van het klassieke ballet tot de wereldtop behoort en het Shanghai Ballet vleugels heeft gekregen!

Reacties na de première van de tournee door Australië

“Forty-eight beautiful swans gracefully gliding across the stage in unison in Melbourne’s premier theatre is simply awe-inspiring ……overwhelming. I was all but brought to tears.”

“This is undoubtedly one of the most majestic ballet productions I have been privileged to see. I plead with you to do all you can to secure a ticket to the extraordinary collaboration between the Shanghai Ballet and the renowned British choreographer Derek Deane (former artistic director of the English National Ballet).”

“Along with 80 agile dancers the lavish production features the most breath-taking costumes (450 in all) and 10 tonnes of scenery. Whichever way you look at it, it is simply rich and redolent.”

“If you have never been fortunate enough to witness ballet it would be hard to find anything more fulfilling than such an astonishing version of Swan Lake.” – Blurb Magazine

“The extra (48) fortified swans makes this Swan Lake worth seeing and gives a technical proficient production a much needed dazzle factor.” – Stephanie Glickman

“The key attraction is the huge flock of swans which is made up of a staggering 48 dancers. Deane’s work in the acts two and four Lakeside scenes is a triumph with ongoing variations of elegant patterns.” – Simon Parris

“This Swan Lake is sure to delight audiences members of any walk of life.” – Brodie Paparell

“The Shanghai Ballet’s Swanlake is a memorable evening that reinforces the sheer beauty of ballet.” – Simon Parris

Kaarten kosten 39, 49, 59 en 69 euro.

Kalender

vr 06.10.2017 - 20:00 uur

Stadsschouwburg Antwerpen

za 07.10.2017 - 15:00 uur

Stadsschouwburg Antwerpen

za 07.10.2017 - 20:00 uur

Stadsschouwburg Antwerpen

zo 08.10.2017 - 15:00 uur

Stadsschouwburg Antwerpen

Bovenvermelde ticketverkoper is een officieel verkoopkanaal. Let op voor malafide ticketverkopers. Meer informatie op I Love My Ticket

OPGELET, BELANGRIJKE WIJZIGING VOOR AANKOOP TICKETS!

Tickets voor de shows die plaatsvinden na 31 juli 2017 worden via Tele Ticket Service verkocht en niet meer via Sherpa.

"Het Grootste Zwanenmeer ter Wereld - door het Shanghai Ballet" wordt georganiseerd door Stardust Theatre bv